Internationale Vrouwendag

Het is vandaag 8 maart 2021. Internationale Vrouwendag. Dat deze dag in 2021 nog steeds nodig is, zeker in ons land, is eigenlijk verbazingwekkend.

Al jaren houd ik me bezig met emancipatie. Dat vrouwen hetzelfde moeten kunnen verdienen als mannen, in gelijke posities. Dat vrouwen dezelfde kansen krijgen. Dat begint al op school en gaat door tot werk, ondernemerschap en relaties.

Vanochtend werd ik door Facebook geattendeerd op een video die ik 4 jaar geleden heb opgenomen, ook op Internationale Vrouwendag. Ik sprak over sprookjes. Je weet wel, die je voorleest aan je kinderen of kleinkinderen. Neefjes, nichtjes, buurjongetjes of -meisjes. Sprookjes gaan best wel vaak over meisjes, vrouwen, prinsessen, jonkvrouwen die gered worden door stoere en heldhaftige ridders of prinsen. En dat is toch best wel raar. We kennen Pippi Langkous als stoere hoofdpersoon in een boek maar erg veel meer zijn er niet. De boodschap aan de kleintjes is dus van jongs af aan al dat meisjes rustig en lief moeten blijven zitten tot er een prins op het witte paard komt die hen komt redden. En ze leefden nog lang en gelukkig.

Velen van ons weten dat dit inderdaad een sprookje is. Je hoeft maar een keer een scheiding te zien (of mee te maken) en je weet dat dit geen rozegeur en maneschijn is. Vaak blijft de vrouwelijke partner achter met te weinig inkomen om in het echtelijke huis te blijven. Vaak komt een vrouw in de bijstand terecht. Dat sprookje is dan veranderd in een horrorverhaal.

Er is dus nog steeds wel veel te doen, ook in Nederland, om vrouwen economisch zelfstandiger te maken. En nu hoeft echt niet iedereen van mij fulltime te werken en CEO van Shell te worden, maar zelf geld verdienen zodat je niet noodgedwongen bij je man moet blijven omdat je anders geen dak boven je hoofd hebt zou voor velen heel fijn zijn.

Ook zou het fijn zijn als je als vrouw kunt kiezen om met je kop boven het maaiveld uit te steken zónder dat je vervelende of zelfs haatdragende reacties krijgt. Deze week werd bekend van alle tweets gericht aan vrouwelijke politici in de campagne voor de verkiezingen dagelijks 10% haatdragend is. Sigrid Kaag ontvangt zelfs het dubbele.

Nog steeds werk aan de winkel dus. En niet alleen anderen (de politiek, de overheid, scholen, etc), ook jij kan hier je steentje aan bijdragen. Gelukkig doen wij dat met Evon al: ondernemende vrouwen steunen elkaar. Het zijn misschien druppels op een gloeiende plaat, maar daar begint het wel.

Women Inc organiseert altijd veel rondom Internationale Vrouwendag, kijk hier voor hun agenda rondom deze dag: https://www.womeninc.nl/actueel/waar-ben-jij-op-internationale-vrouwendag

Atria is het Kennisinstituut voor Emancipatie en Vrouwengeschiedenis. Ook hier een vol programma omtrent deze dag: https://atria.nl/nieuws-publicaties/feminisme/feminisme-21ste-eeuw/internationale-vrouwendag-2021/

Op de volgende link lees je berichten van bekende Nederlanders die vandaag gepost worden. Hier zitten mooie quotes tussen! https://www.rtlboulevard.nl/entertainment/showbizz/artikel/5218597/bners-hangen-vlag-uit-voor-internationale-vrouwendag

Genoeg te lezen en te volgen. Door deze blog heb ik vandaag ook weer een bijdrage geleverd aan Internationale Vrouwendag. Hoe vier jij Internationale Vrouwendag, ik ben heel benieuwd!

Deel online:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

4 reacties

  1. Voor internationale vrouwendag heb ik op een aantal comments gereageerd. Een man zag het als emancipatie, dat Rutte vrijelijk spreekt over haar verven. Ik heb zakelijk gevraagd of haarverven vrouwelijk is. Mijn blog ging erover, dat in de geschiedenis als vrouwelijk bestempelde taken niet of nauwelijks worden betaald, de geschiedenis bepaalt of het werk wordt betaald. Bedankt voor je blog, #waardevol.

  2. Leuk stukje Yvette, een aantal jaren terug ver voor Corona tijd, werd het Evon uitgenodigd op 8 Maart op het stadshuis om te feesten met Allochtone vrouwen netwerken uit Amersfoort, wat een feest was dat misschien iets voor volgend jaar.

On Key

Related Posts

Evon praat met Urschi Koetje

Deze keer gaat Gonnie in gesprek met Urschi Koetje. Een heerlijk gesprek over jubilea, stoere keuzes en door het gaatje gaan. Hoe dan!!

Bijeenkomst met Lucinda Douglas

Ruim een jaar geleden ontmoette ik Lucinda Douglas voor een kennismakinggesprek met haar, met als doel mee te schrijven in haar boek Lefwijf 3 Eerlijk