3 manieren om een buffer op te bouwen in crisistijd

Kopie van Ontwerp zonder titel

De vraag waar veel mensen mee bezig zijn de laatste tijd. Een vraag die ik regelmatig voorbij hoor komen van zowel ondernemers als particulieren. Heb jij het allemaal goed gereld. Het is een vraag die ik ook aan mijzelf stel. Hoe lang kan je de kosten en vaste lasten dragen als er geen inkomen binnen komt.

Er zijn heel wat bedrijven en huishoudens geraakt door de Corona crisis. Stel je voor dat je van de ene op de andere dag dicht moet of je kan diensten niet uitoefenen door de maatregelen van de overheid. Voor veel ondernemers was dit de realiteit op 15 maart 2020. Sommige waren binnen een maand al failliet en hebben hun deuren voorgoed gesloten. Anderen zijn nog nooit zo creatief geweest. Waar val jij onder? Of heb je het zo geregeld dat je de eerste maanden zonder blikken of blozen vooruit kan. 

Een van de belangrijkste factoren voor al deze vragen en oplossingen zijn je financiële gegevens. Pas als je boekhouding actueel is kan je weten hoe je ervoor staat en waar je naar toe moet werken. Stilstaan bij onderwerpen als je pensioendatum of wat als je ziek wordt worden vaak vermeden of uitgesteld. Onderwerpen over de momenten als het werk niet meer naar je toekomt of als je je werk niet meer kan uitvoeren. Die onderwerpen zijn zover weg toch.

Nu met Corona is er hulp geboden vanuit de overheid in de vorm van allerlei regelingen. Omdat de crisis voor iedereen uit de lucht kwam vallen. Je hebt de TOGS of TVL de Tozo in verschillende vormen en de NOW. Er is 1 gemene factor in deze. Dat is dat je je cijfers paraat moest hebben. Het lastige is ook nog dat het bijna maatwerk is. De ene kon wel gebruik maken van een regeling terwijl de ander dat ogenschijnlijk niet kon. 

Momenteel is het voor veel ondernemers belangrijk om te zorgen dat je weer een buffer hebt om op terug te vallen. Onze volgende bijeenkomst gaat dan ook over omgaan met geld. Hoe zorg je dat je die buffer niet alleen wilt maar ook bereikt. Het allerbelangrijkste is bewust worden van geld. Je kan het namelijk maar 1 keer uitgeven.

Hoe doe ik dat. Gemiddeld zeg ik dat je voor 6 maanden een buffer moet hebben. Jongere iets minder en als je ouder bent iets meer. Een paar tips hoe je dit kan doen: 

Leg je budget vast. Als je met een uitgavenbudget werkt, wordt het makkelijker om geld apart te zetten. Je hebt hierdoor inzicht in je maandelijkse uitgaven en je wordt hierdoor bewust wat je nodig hebt. Ook zie je gelijk wat je nu werkelijk hebt uitgegeven als je de rekening naloopt.

Kies een realistisch spaardoel. Nadat je een uitgavenbudget hebt gemaakt, kan je een bedrag per maand bepalen wat je wilt en kan sparen. Omdat je minder uitgeeft buitenshuis door Corona, kan je nu misschien even een spaarsprint maken.

Bespaar op je vaste lasten. Bijvoorbeeld je energiecontract, een goedkoper telefoonabonnement of kijk of je de hypotheek kan omzetten. Wees bewust wat je uitgeeft en wat je kan besparen door andere keuzes te maken. Met crisistijden gaan de prijzen ook vaak omlaag bijvoorbeeld met energie en gas. Wellicht kan je hier voordeel behalen.

Leef jij normaal van dag tot dag. Of houd jij ook een stukje maand over aan het eind van je inkomen. Leef je nu en denk je, komt tijd komt raad. Of heb je je geld goed geïnvesteerd zodat je een buffer hebt voor die “momenten” en ben je financieel onafhankelijk. Heb je rust hierin of is het toch elke keer weer spannend hoe je alles kan betalen. In deze tijd van crisis en hele lage rente wordt het steeds moeilijker om te sparen voor een appeltje voor de dorst. Toch zijn er ook nog mogelijkheden om een buffer te creëren.

Financieel onafhankelijk zijn klinkt nu nog aantrekkelijker dan ooit. Maar hoe doe je dat toch. Hoe kom je op dat niveau dat je kan zeggen; ja ik heb een buffer waar ik op kan terugvallen.

Deel online:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

2 reacties

On Key

Related Posts

Evon praat met Urschi Koetje

Deze keer gaat Gonnie in gesprek met Urschi Koetje. Een heerlijk gesprek over jubilea, stoere keuzes en door het gaatje gaan. Hoe dan!!

Bijeenkomst met Lucinda Douglas

Ruim een jaar geleden ontmoette ik Lucinda Douglas voor een kennismakinggesprek met haar, met als doel mee te schrijven in haar boek Lefwijf 3 Eerlijk