4 belangrijke stappen die mij verder hebben gebracht als startende ondernemer

Ontwerp zonder titel

Afgelopen zomer besefte ik dat ik 2 jaar geleden mijn KVK inschrijving deed en vanaf dat moment had ik een eigen bedrijf! Nou ja, in ieder geval de intentie om een eigen bedrijf op te bouwen. En ik had werkelijk geen idee waar ik moest beginnen!

Uit een onderzoek van de KVK uit 2019 blijkt trouwens dat het aantal vrouwelijke ondernemers de afgelopen 5 jaar is gestegen met bijna 30%. dat is echt en enorme toename. De meeste nieuwe vrouwelijke ondernemers zijn jonger dan 35 jaar. Dus dacht ik laat ik eens op een rijtje zetten wat mij de afgelopen 2 jaar heeft geholpen als startende ondernemer!

Mijn eerste stapjes

De eerste periode heb ik gebruikt om vooral veel informatie tot mij te nemen, op allerlei manieren. Natuurlijk geeft de KvK veel info en is er super veel te vinden op allerlei websites. Toch vond ik het lastig om uit al die informatie te filteren wat voor mij van belang was. Tot ik op een gegeven moment dacht ‘ik ben vast niet de enige die hier tegen aan loopt’. Vervolgens ging ik op zoek naar een netwerk waar ik gewoon met vrouwen (op een of andere manier was het voor mij duidelijk dat ik een vrouwennetwerk wilde) te kunnen sparren over mijn bedrijf. En zo kwam ik terecht bij EVON. Meteen voelde ik een enorme klik met dit mooie netwerk en ben meteen lid geworden. Om maar meteen door te pakken was ik een paar maanden later voorzitter van dit mooie netwerk. 

Wat het voor mij betekend is; kunnen sparren met en leren van andere vrouwelijke ondernemers in een veilige, inspirerende en professionele omgeving op allerlei vlakken. Nu kan ik altijd ergens terecht met mijn vragen!

Hoe nu verder

Na ongeveer een jaar merkte ik dat ik toch wat blokkades had op mijn “ondernemer” zijn. Kan ik dit wel, zitten mensen wel op mij te wachten, hoe zorg ik voor zichtbaarheid en breng ik mijn diensten op een goede manier op de markt? Na verschillende gesprekken met andere ondernemers kwam de tip: ga aan de slag met een business coach. Dat heb ik gedaan. Het afgelopen jaar ben ik in een supertof traject gestapt met de business coaches van The New Business Women. Wat een feest en wat heeft het mij veel gebracht! Dit kan ik elke ondernemer aanraden. 

Let wel op: er zijn heel veel verschillende business coaches. Kijk goed of jouw business coach past qua werkwijze en aanpak bij jouw persoonlijkheid en business. Wat heeft jouw business coach zelf al bereikt en natuurlijk hoe lang is het traject en past dat bij jouw wensen en doelstellingen. Als laatste, de investering kan erg verschillen. Voor mij was de stap om die investering te doen mentaal groot omdat ik daarmee mijzelf als ondernemer ook serieus nam.

Elkaar versterken en inspireren 

Naast EVON ben ik ook opzoek gegaan naar online netwerken voor inspiratie, kennis en expertise. Zo heb je op Facebook groepen als: Ambitieuze meisjes en Business Babes NL. Stuk voor stuk online netwerken waar veel kennis en expertise gedeeld word en sterker nog ook veel opdrachten. Het is ongelooflijk hoeveel daar gedeeld wordt! Voor mij echt een inspiratie. Wat ik daaruit ook echt meegenomen heb is, dat steeds meer vrouwelijke ondernemers elkaar business gunnen en zien dat we ieder onderling enorm kunnen versterken in ons ondernemerschap, echt heel tof om te zien.

Doen waar jij goed in bent

Als laatste heb ik de afgelopen 2 jaar geleerd dat ik me vooral wil bezighouden met datgene waar ik goed in ben en dat ik andere taken beter kan uitbesteden. Ik heb mijn branding uitbesteed en met hulp mijn websites ontwikkeld. Dat vond ik supertof en voelde als een co-creatie. Daarnaast ontwikkel ik zelf mijn coach programma’s. Maar kan ik helemaal vastlopen op administratie en marketing. Van deze onderdelen krijg ik geen energie van. Mijn besluit is om dat uit te besteden zodra het kan!

De 4 tips!

Dus nog even kort op een rijtje. Start je nu als ondernemer (of misschien ben je al langer bezig en kun je wel een boost gebruiken) dan zijn mijn tips!

1- Sluit je aan bij een netwerk

2- Ga aan de slag met een business coach

3- Stap in online netwerken zodat je makkelijk kennis en expertise kan delen en ontvangen

4- Besteed uit waar je geen energie van krijgt

Is dit nu de heilige graal? Nee zeker niet. Dit is wat mij enorm heeft geholpen. Voor jou kan het anders zijn. Ik ken zeer succesvolle ondernemers uit ons netwerk die nooit een business coach hebben gehad en geen websites hebben. Die hebben het op hun geheel eigen wijze gedaan. Dus misschien is de belangrijkste tip nog wel: doe wat bij je past. Praat met anderen, laat je inspireren en laat je vooral niet gek maken over wat anderen doen. 

Ik wens je heel succes, wat je ook gaat doen!

Deel online:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn

Eén reactie

  1. voor je aan de slag gaat met een business coach zoek een goede boekhouder, die je kan begeleiden vanaf het begin en niet het nog moet gaan doen als de blauwe enveloppen binnenrollen.
    laat je daar in coachen, ga ik het zelf online doen of geef ik alles aan de boekhouder, wat past het beste bij me.

On Key

Related Posts

Evon praat met Urschi Koetje

Deze keer gaat Gonnie in gesprek met Urschi Koetje. Een heerlijk gesprek over jubilea, stoere keuzes en door het gaatje gaan. Hoe dan!!

Bijeenkomst met Lucinda Douglas

Ruim een jaar geleden ontmoette ik Lucinda Douglas voor een kennismakinggesprek met haar, met als doel mee te schrijven in haar boek Lefwijf 3 Eerlijk