Met een goed idee en kansen zien, ben je er nog niet!

Kopie van Ontwerp zonder titel (1)

Met een goed idee en kansen zien, ben je er nog niet

Ik ben Anita Schimmel, 57 jaar, getrouwd met Volkert, geen kinderen. Ik onderneem al zo’n 17 jaar. In oktober 2020 startte ik Stichting Bratelle. Stichting Bratelle ontwikkelt een beha voor vrouwen met borstoedeem na borstkanker.

Als dochter van een boer en boerin, groeide ik op in Terschuur. Ik heb het van mijn vader om kansen te zien. Ging het economisch slecht met de kippen, maar goed met de varkens, dan bouwde hij de schuren om en ging hij varkens fokken. Ook bedacht hij overal oplossingen voor. Zo gaf hij eerst de varkens met de hand voer, daarna voerde hij 4 hokken in één keer en uiteindelijk automatiseerde hij niet alleen het voeren, maar ook het schoonmaken van de stallen.

Afgelopen week luisterde ik op NPO1 naar een interview over investeren in startups. Ik was verbaasd te horen dat maar liefst 70% van de startups schijnt te falen. Verder bleek dat een goed team van een slecht idee een succes kan maken, terwijl een slecht team een super idee nog steeds helemaal kan verprutsen. Veel geld aan het begin blijkt vaak ook niet helpend omdat je dan geld uitgeeft  aan dingen die je niet nodig hebt. Volgens het interview zijn de ingrediënten om je bedrijf tot een succes te maken, een idee voor de lange termijn, ideeën die uit eigen ervaring worden geboren en ondernemers die hard werken en beschikken over doorzettingsvermogen. 

Ik vond dit een inspirerend interview dat me op weg hielp deze blog te schrijven. 

Kansen zien…

Mijn eerste onderneming was zo’n 17 jaar geleden. Bij de start van het mobiele telefonie tijdperk wist niemand nog wat een puk en pincode was, wij startte Intertwine en boden klantenservice en ondersteuning aan de early adopters van mobiele telefoons. Daarna startte ik een makelaarskantoor en zag ik kansen in babyboomers die een keus wilde hebben en niet op hun 65e in een bejaardenhuis wilde gaan wonen. Met de wetenschap (verwachting) dat er in Nederland in 2040 vijfhonderdduizend mensen met dementie zouden wonen en er nog nauwelijks verpleeghuisplaatsen beschikbaar zouden zijn, startte ik samen met Jarcine Spaander in 2010 King Arthur Groep en boden wij begeleiding aan mensen met dementie thuis in aanloop tot de opening in 2013 van onze eerste kleinschalige woonzorgvoorziening. Toen in 2015 de extramuralisering van de zorg en de trend om langer zelfstandig thuis te wonen inzette, versterkte wij ons positie in individuele begeleiding en groepsbegeleiding thuis en werden we door meer dan 20 gemeenten gecontracteerd. Mantelzorgers voelde zich meer en meer belast en daarom opende wij in 2018 twee logeerhuizen voor mensen met dementie. 

In 2015 kreeg ik borstkanker en als gevolg daarvan ontwikkelde ik chronisch borstoedeem. Ik ging op onderzoek uit. In Nederland krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Jaarlijks  worden ca. 17.000 vrouwen en 150 mannen met borstkanker gediagnosticeerd. 

Omdat er voor mij geen charmante en goed werkende beha te koop was besloot ik er zelf een te gaan ontwikkelen. Met dit idee won ik in 2017 in Soest de ondernemersprijs. Met het geld bekostigde ik de ontwikkeling van de website en legde ik op advies van de juryleden het idee vast. 

Het idee bleef in mijn gedachten, maar de focus lag bij King Arthur Groep. Ik realiseerde mij in 2020 dat na al die jaren de oedeembeha er nog steeds niet was en dat als ik dat belangrijk vond dat ik het dan toch echt zelf zou moeten gaan doen. 

Impact first

Toen ik mijn vriendin Anneke Geitenbeek vertelde dat ik mijn focus ging verleggen naar Bratelle, zei ze mij direct, mij te willen gaan helpen. In Januari sloot oud-collega en vriendin Yolanda van Oosterwijk zich aan en in maart, Mariette Jilderda. Allemaal hebben we onze eigen ervaring met (borst)kanker. Op onze website onder informatie (oprichters) kun je ons persoonlijke verhaal lezen. 

Wij zetten ons voor de ontwikkeling van de beha vrijwillig in. Ook willen wij niet over de rug van vrouwen met borstkanker rijk worden en richtte wij een stichting op. De Bratelle oedeembeha voor iedereen bereikbaar moet zijn, onafhankelijk van iemands inkomen.

Ondernemen gaat wat mij betreft heel erg over keuzes maken en je hart volgen. Alle keuzes zijn goed. Na borstkanker ben ik het leven meer gaan waarderen en is het gevoel dat ik iets wil kunnen bijdragen aan een groter doel gegroeid. 

Hoe financier je de start van een bedrijf?

Ik ben alle ondernemingen gestart zonder geld, maar wel met een kansrijk lange termijn idee denk ik. 

Geld verdienen is voor mij nooit de drijfveer geweest, natuurlijk willen (moeten) we ook geld verdienen met ons bedrijf en voor de continuïteit is een economische gezonde businesscase vereist, maar wij geloven erg in  impact first, dan komt het geld daarna vanzelf. 

Verder geloof ik ook in, niet je schoenen weggooien voordat je nieuwe hebt, dus bijvoorbeeld twee of drie dagen per week uurtje factuurtje blijven werken om gas, water en licht te betalen, dan heb je altijd nog vier dagen per week om je volledig op je nieuwe business te storten.

Met een goed idee of kansen zien, ben je er nog niet

Om van een idee een succes te maken lijkt voor de buitenwereld vaak eenvoudig. Maar niets is minder waar, het kost jaren van investeren en volhouden. En dan ineens, tenminste zo lijkt het altijd, is er een bedrijf, maar dat is echt maar zelden zo. 

Er zijn zoveel geweldige boeken te koop, van bijvoorbeeld Steve Jobs, Elon Musk en natuurlijk Oprah Winfrey. Maar in het boek “Start something that matters” van Blake Mycoskie, heb ik zoveel herkenning gevonden. Een heerlijk boek om te lezen waarin het gaat om impact first.

Goed ondernemerschap zit wat mij betreft in jezelf. Kies de manier van werken die bij jou past. Je kunt het volgens mij dan nooit  fout doen. 

Anita Schimmel

Deel online:

Facebook
Twitter
Pinterest
LinkedIn
On Key

Related Posts

Evon praat met Urschi Koetje

Deze keer gaat Gonnie in gesprek met Urschi Koetje. Een heerlijk gesprek over jubilea, stoere keuzes en door het gaatje gaan. Hoe dan!!

Bijeenkomst met Lucinda Douglas

Ruim een jaar geleden ontmoette ik Lucinda Douglas voor een kennismakinggesprek met haar, met als doel mee te schrijven in haar boek Lefwijf 3 Eerlijk